Blog

IT som konkurrencebegrænser

Danmark har altid været foregangsland inden for IT. Det har desværre medført, at rigtig mange danske virksomheder i dag har en systemportefølje med en relativ overvægt af gamle systemer, der virker konkurrencebegrænsende.

Det er fint, når Erik Kaae i Computerworld 23. oktober beder om erhvervsstøtte til IT-branchen, og fremhæver, at den er større end landbruget. Jeg synes hellere vi skal støtte dansk erhvervslivs udskiftning af gamle IT-systemer. Det vil også gavne IT-branchen, men frem for alt vil det gavne Danmarks konkurrenceevne. Mogens Nørgaard brugte 2. oktober udtrykket braklægningsstøtte i en klumme i Computerworld, hvor landbruget igen spillede ind.

Braklægningskandidater

Rigtig mange systemer er blevet implementeret for flere årtier siden og har været vedligeholdt gennem rigtig mange år og er blevet modificeret af utallige årsager mange gange. Dette har ofte ført til, at systemer har fået karakter af ufleksibilitet. De er svære at integrere med. De er svære at vedligeholde. Og sidst men ikke mindst, der er ingen, der er fortrolige med de gamle værktøjer, der blev brugt til at skabe disse systemer. Alt dette gør disse systemer meget dyre at bruge og vedligeholde.

Årsager

Årsagerne er mange: Der har fra både IT-branche og IT-kunder været fokus på udvikling og ikke på afvikling, udviklere har været kunstnere med meget lidt interesse i dokumentation, og vi har været gennem en periode med meget gode muligheder for jobskifte, karriereudvikling og lønstigning blandt IT-folk. Dette har ikke kun været et onde. Det har holdt Danmark på en førerplads inden for IT-anvendelse globalt.

Vækst i dansk erhvervsliv

En vækstpakke, braklægningsstøtte, der fokuserer på modernisering af virksomhedernes infrastruktur og systemportefølje vil gavne dansk erhvervslivs globale konkurrenceevne, og samtidig gavne IT-branchen. Tænk på at den potentielle konkurrent i Brasilien næppe har brugt IT for 20 år siden. De har ikke en stor portefølje af gamle ufleksible systemer.

Forebyggelse af gentagelser

Det ville klæde erhvervslivet at tage ved lære af forgangne tiders fejltagelser og indføre aktiv systemporteføljestyring fremover, så der ikke bliver brug for en IT-braklægningsstøttepakke 2 om nogle år.

Det ville klæde IT-branchen, hvis de tager næste udviklingsskridt ved udviklingen af systemer. Traditionelt har udvikling været betragtet som kunst. I dag betragtes det nok snarere som kunsthåndværk, men på engelsk kaldes det ofte software engineering, og det er netop der, vi er nødt til at komme hen. En professionel branche, der til enhver tid kan producere et forventet resultat med en forventet ressourceindsats.

Det skal indrømmes, at nogle softwareleverandører allerede er kommet til dette stade, desværre gælder det ikke alle.

---
De refererede artikler kan læses her:
http://www.computerworld.dk/art/53570
http://www.computerworld.dk/art/53278

0 kommentarer | >